KELLA Szakmai Képzések Kft. | Felnőttképzési engedélyszám: E-001229/2015 | Adószám: 23712898-2-43

Targoncavezetői tanfolyam, Targoncás OKJ-s vizsga

Cégünk Jászberényben és Szolnokon indít képzéseket, vállalati kihelyezett képzéseinket az ország számos megyéjében indítjuk.

Ezen képzésünket 2020. december 31-ig tudjuk indítani. Ezt követően már csak elindult képzésünkhöz csatlakozhat. 

Az új rendszerrel kapcsolatos információkat hamarosan közzétesszük. További információért, kérjük, keressen minket elérhetőségeinken. Alábbiakban még a régi rendszerről kapcsolatos információkat olvashatja!

Ha szolnoki helyszínen érdekli a képzés, kattintson ide:  szolnoki tanfolyamok
Ha jászberényi helyszínen, akkor ide: jászberényi tanfolyamok

KÉPZÉS ADATAI

OKJ-s szakképesítés megnevezése,
OKJ száma
Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető),
OKJ 32 582 02
Képzés engedélyszáma: E-001229/2015/A001
Aktuális információk a képzés indulásáról: tanfolyamok Szolnokon
tanfolyamok Jászberényben
Megkezdés feltétele: betöltött 18. életév, általános iskolai végzettség, orvosi alkalmasság
Képzés ideje: 2 hónap, hétvégi alkalmak
Képzés és vizsga díja magánszemélyeknek: 60.000 Ft képzési díj + 35.000 Ft OKJ-s vizsgadíj. Összesen 95.000 Ft
Képzés és vizsga díja vállalatoknak: Létszámfüggő kedvezmény, kihelyezett képzés esetén egyedi ajánlat
Kedvezmények: kamatmentes részletfizetési lehetőség magánszemélyeknek
Modulok: 10443-16 Gépkezelők általános ismeretei,
10449-16 Targoncavezetők speciális feladatai
Kapcsolódó képzés/vizsga: gépkezelői jogosítvány megszerzését célzó képzés és vizsga
Érdeklődés a képzésről: 06205674575 vagy kella [kukac] kella.hu
Személyes érdeklődés a képzésről Jászberényben: további információ elérhetőségről
Személyes érdeklődés Szolnokon további információ elérhetőségről

Mi szükséges a targoncavezetői tanfolyam megkezdéséhez?

Jelentkezési lapot kell kitöltenie.

Lefénymásoljuk az általános iskolai bizonyítványát vagy iskolarendszerben szerzett, befejezett 8 általánost igazoló más bizonyítványát.

Egészségügyi alkalmasság igazolásához orvosi formanyomtatványt adunk, amelyet megfelelő orvossal kell kitöltetni (háziorvos nem elég). Ezt az igazolást a targoncavezetői tanfolyam megkezdéséig le kell adnia.

A jelentkezéskor, vagy az első képzési alkalommal kell befizetni a targoncavezetői tanfolyami díj első részletet. A képzési díj további részét maximum további két részletben is kifizetheti.

A teljes képzési díjra vonatkozó információért keresse kollégánkat. 

Mit tartalmaz a targoncavezetői tanfolyam képzési és vizsga díja?

Tantermi képzést, gyakorlati képzést és az OKJ-s vizsga díját.

Targoncavezetői vizsgatételek kidolgozását tartalmazó tananyagot adunk a targoncavezetői tanfolyam során, amit a képzést és vizsgát követően nem kell visszaadni.

A targoncavezetői tanfolyamhoz saját vezetőüléses targoncát és gyakorlási lehetőséget biztosítunk. A targoncavezetői képzési díj az általunk biztosított gépen való gyakorlást tartalmazza. 

Milyen gyakran és mennyi ideig kell jönnie a targoncavezetői képzésre?

A targoncavezetői elméleti és gyakorlati képzést hétvégén tartjuk. Heti egy alkalommal kell a képzésre eljönnie. A targoncavezető vizsgát szintén hétvégén tartjuk. 

Hogyan szerezhet gépkezelői (targoncavezetői) jogosítványt is az OKJ-s bizonyítványon felül?

Az OKJ- targoncavezetői tanfolyamot és vizsgát követően van lehetőség targoncavezetői jogosítvány megszerzésére, amely a képzési díjon felül díj és összege a gépcsoportok jellegétől és számától függően eltérő. Ezen a targoncavezetői vizsgán (hatósági vizsga) csak gyakorlati vizsgát kell tennie.

Az OKJ-s vizsgán egyféle targoncán (gépcsoporton) vizsgázik még és nem kap targoncavezetői gépkezelői jogosítványt, a targoncavezetői hatósági vizsgán azonban minden választott targonca gépcsoporton (üléses, állásos gyalogkíséretű targoncán) vizsgázni kell tennie és ez kerül be a gépkezelői jogosítványba. A targoncavezetői tanfolyamon természetesen minden választott targoncán gyakorolhat, amin a targonca vizsgát szeretné tenni.

Számos targoncára nem előírt, illetve nem is szerezhető gépkezelői jogosítvány. 

Ha már van szakirányú targoncavezetői OKJ-s bizonyítványa, hogyan szerezheti meg a gépkezelői jogosítványt?

Lehetőség van már Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő vagy Targoncavezető OKJ-s végzettség birtokában is targoncavezetői jogosítványt (gépkezelői jogosítványt) szerezni. Ebben az esetben nem kell újra elvégeznie a targoncavezetői tanfolyamot.

A targonca vizsgát (hatósági vizsgát) megelőzően - akik nem jártak OKJ-s képzésünkre, hanem már szakirányú targoncavezetői OKJ-s végzettséggel rendelkeznek - az előírások szerint egy néhány órás targoncavezetői gyakorlati képzésen kell részt venni. Ha a gépet korábban még nem kezelte és így - várhatóan - a néhány óra sem elég, igény szerint további tanórákat tudunk biztosítani.

A megjelenés azok részére is szükséges, akik egyébként rendelkeznek targoncavezetési ismeretekkel. További feltételekről szintén munkatársunk ad tájékoztatást.   

Mit kell tudni a targoncavezetői jogosultsághoz szükséges szabályokról?

A 21/2010. (V.14.) NFGM rendelet alapján a targoncavezetői tevékenység végzéséhez Targoncavezető, Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő OKJ-s végzettség szükséges.

Amennyiben nem rendelkezik ilyen végzettséggel, Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető szakmairány) OKJ-s képzésen kell részt vennie. A targoncavezetői tanfolyamot követően csak egy gépen kell vizsgát tennie a Targoncavezető OKJ-s bizonyítvány megszerzéséhez.

Az OKJ-s bizonyítványban nem kerül külön feltüntetésre, hogy milyen targoncán vizsgázott és önmagában a bizonyítvány nem elég a targoncavezetéshez sem. 

Ahhoz, hogy targoncát vezethessen, a 40/2009 (VIII.31.) KHEM rendelet előírása alapján, a targoncavezetői tanfolyamot követően szerzett OKJ-s bizonyítvány mellé szükséges még gépkezelői jogosítvány is.

Gépkezelői jogosítványt az OKJ-s targonca vizsgát követően szerezhet egy külön vizsgával. A gépkezelői jogosítványba kerül be részletesen, hogy milyen gépcsoportokra vizsgázott és így milyen gépcsoportokba tartozó targoncákat kezelhet.

Targoncák esetében háromféle gépcsoportra lehet bejegyzést kapni:

targoncák

- vezetőüléses targonca
- vezetőállásos targonca
- gyalogkíséretű targonca

VAGYIS ahhoz, hogy targoncát vezethessen/kezelhessen, két "papír" szükséges:

- egy OKJ-s bizonyítvány, amit targoncavezetői tanfolyamot követően szerezhet meg
- és egy gépkezelői jogosítvány, amiben szerepel az a gépcsoport megnevezés, amibe tartozó targoncát későbbiekben kezelni fog.

Amennyiben rendelkezik már Targoncavezető, Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő OKJ-s bizonyítvánnyal, nem kell OKJ-s targoncavezetői tanfolyamot végeznie, hanem csak hatósági vizsgát kell tennie azokra a gépcsoportokra, amiket munkája során használ vagy használni szeretne.

A targoncák esetében már nincs korlátozás gázüzeműre vagy robbanómotorosra vagy elektromosra, ugyanígy nincsen korlátozás arra, hogy 5 tonna feletti vagy alatti. 

Oktatóinkról, az elméleti és gyakorlati képzésről 

Oktatóink:

Mivel cégünk több éve foglalkozik gépkezelő oktatással (targoncavezetői tanfolyam, emelőgépkezelő tanfolyam stb.), néhány éve pedig fő profilként foglalkozik targoncavezetői, emelőgépkezelői képzések szervezésével, legtöbb oktatónk már ezernél több résztvevő elméleti és gyakorlati oktatásában vett részt.

Gyakorlati képzés:

Jászberényben és Szolnokon saját eszközökkel szervezzük a targoncavezetői képzést, mind a három gépcsoportba tartozó, megfelelő műszaki állapotú, karbantartott targoncák állnak rendelkezésre.

Felelősségérzettel szervezzük a gyakorlati oktatásokat, ami azt jelenti, hogy a követelmények teljesítéséhez megfelelő időt biztosítunk a gyakorláshoz: saját érdekünknek is tekintjük, hogy a vizsgázó a vizsgabiztos előtt megfelelően vizsgázzon.

Jegyzet: 

Nyomtatott oktatási anyagunkat a résztvevőnek átadjuk. A targoncavezetői tanfolyamhoz kiadott jegyzet tételszerűen kidolgozott, képekkel, tartalmazza a targoncavezető szóbeli vizsgán előforduló kérdéseket és az azokra adott válaszokat.

Nem elégszünk meg a jegyzetben néhány mondatos válasszal, azokban jellemzően részletesebb kifejtést talál, de nem túlzott mértékben. Otthoni tanulásra is alkalmas.

*az engedélyezett képzések programjai ügyfélszolgálatunkon személyesen megtekinthetőek. A képzésekhez előzetes tudásszint felmérése vehető igénybe.