KELLA Szakmai Képzések Kft. | Felnőttképzési engedélyszám: E-001229/2015 | Adószám: 23712898-2-43

Targonca jogosítvány

Targoncavezetői jogosítvány megszerzése vagy annak bővítéséhez szükséges hatósági vizsgák szervezése

Választható gépcsoportok:

  • vezetőüléses targonca
  • vezetőállásos targonca
  • gyalogkíséretű targonca

Vizsgaidőpontok

Jászberény: 2021.02.06. (jelentkezési határidő: 2021. január 8.) vagy 2021. március 27.
Szolnok: 2021.03.28.

Elérhetőség: 20/567-4575
E-mailben: kella@kella.hu, jaszbereny@kella vagy szolnok@kella.hu

Kihelyezett vizsgaként is elérhető vállalati partnereink számára, árajánlatkéréssel vagy további információval, kérjük, keresse kollégánkat: arajanlat@kella.hu, 06205717085

Vizsgadíjak

Áraink tartalmazzák:
- gépbérlet díját
- oktatás díját
- gépkezelői jogosítvány díját

Amennyiben nálunk szerzi vagy szerezte gépkezelői OKJ-ját:
- 1 gépcsoport: 35.000 Ft
- 2 gépcsoport: 50.000 Ft
- 3 gépcsoport: 60.000 Ft

Amennyiben NEM nálunk szerezte gépkezelői OKJ-ját:
- 1 gépcsoport: 45.000 Ft
- 2 gépcsoport: 55.000 Ft
- 3 gépcsoport: 65.000 Ft

Tájékoztatás

Szükséges OKJ-s végzettség

KELLA Szakmai Képzések Kft. által szervezett vizsgához szükséges előfeltétel

  • Könnyűgépkezelő OKJ-s végzettség vagy
  • Nehézgépkezelő OKJ-s végzettség vagy
  • Targoncavezető OKJ-s végzettség

Amennyiben nincs meg a szükséges OKJ-s végzettsége, nálunk megszerezheti. OKJ-s végzettség hiányában cégünk nem vállalja a hatósági vizsga szervezését.

Targoncavezetői jogosultságok

A 40/2009. (VIII.31.) KHEM rendelet alapján az adott targonca gépcsoportra vonatkozóan gépkezelői jogosítvány szükséges, amennyiben a Targoncát közúti áruszállítást végző jármű megrakásához vagy a megrakás előkészítéséhez használják (pl. közúti áruszállítást végző kamiont megrakják telephelyen belül).

Korábban gépkezelői jogosítványba géptípusokat jegyeztek be (pl. elektromos, villás 5t alatti targonca), és csak azon géptípusokat vezethették, amely be van jegyezve. Azonban a 40/2009. (VIII.31.) KHEM rendelet hatályba lépését követően a jogosítványba már gépcsoportokat jegyeznek be, ennek megfelelően, amely gépcsoport be van jegyezve, azt vezethetik.

A következő gépcsoportokat különböztet meg a jogszabály:

  • vezetőüléses targonca
  • vezetőállásos targonca
  • gyalogkíséretű targonca

Tehát jelenleg, ha egy munkavállaló egy vezetőüléses targoncára gépkezelői vizsgát tesz, mindegy, hogy elektromos, gázos vagy dízel, a vizsgát követően minden „üléses” targoncát jogosult vezetni, de nem lesz jogosult gyalogkíséretű targoncára vonatkozóan. Ha vizsgát tesz gyalogkíséretű targoncára, akkor szintén, minden gyalogkíséretű targoncát kezelhet.

Vagyis:

1. Minden targoncavezetőnek szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie. Ez lehet a korábban megszerzett Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő, illetve Targoncavezető OKJ-s végzettség.

2. Amennyiben ezen OKJ-s végzettséggel nem rendelkeznek, így Targoncavezető OKJ-s szakképesítést kell szerezniük, mivel a könnyű- és nehézgépkezelői végzettségek „megszűntek” (pl. Emelőgépkezelőknek „Emelőgépkezelő (kivéve targonca)” szakképesítést kell szerezniük).

3. Amely géptípus a meglévő régi, 2010 előtt kiállított építőgépkezelői jogosítványba be van jegyezve, akkor jogszabály szerint azt és csakis azt a géptípust 2016. június 30-ig jogosult vezetni (OKJ-s bizonyítvány és érvényes orvosi bejegyzés mellett).